Το παλτό

 φωτ: αρχείο Αερόστατο

φωτ: Νέκτη Σταμέλου

Μπορώ να πω σε ένα παιδί: «Έλα να φορέσεις το παλτό σου να βγούμε έξω» και να μου πει «Όχι, δεν φορώ το παλτό μου». «Ναι, αλλά άμα δε φοράς το παλτό σου υπάρχει κίνδυνος να κρυώσεις και έτσι εγώ να σε βγάλω έξω χωρίς παλτό αποκλείεται». Είναι μία λογική συνέπεια, δεν είναι ότι επειδή δεν φόρεσες το παλτό σου δεν θα φας γλυκό, το οποίο είναι άσχετο. Έκανα συμβουλευτική, και είχα ομάδες γονέων και η μητέρα ενός εξάχρονου κοριτσιού είχε έρθει μετά να μου πει τα νέα, πως είχε πει στην κόρη της ότι επειδή δεν είχε φάει το φαί της δεν θα δει τηλεόραση και γυρνάει έξι χρονών παιδί και της λέει, αγανακτισμένο: «Τι σχέση έχει μαμά, το φαί με την τηλεόραση;».Υπάρχει όμως το εξής ερώτημα που μου έρχεται στο νου από συγκεκριμένο παράδειγμα με φίλο. Είναι να βγει έξω, να πάει με το μικρό του αγοράκι στο μάθημα, στο σχολείο, και πρέπει να ντυθεί καλά γιατί βρέχει. Ο μικρός δεν θέλει, η ώρα πιέζει, πρέπει να πάει στο σχολείο. Διότι αν του πει, «Αφού δεν θες να βάλεις το παλτό σου κι έξω βρέχει, δεν μπορούμε να πάμε στο σχολείο, γιατί θα κρυώσεις», μπορεί να μην πάει στη δουλειά του και ο ίδιος. «Τι θα τον κάνω..», λέει, «Εγώ πάω στη δουλειά μου, πάει κι αυτός σχολείο, δεν υπάρχει λύση. Τι να κάνω; Τον παίρνω τσουβαλιαστό, του βάζω το παλτό και τον πάω σχολείο κι αυτός κλαίει βέβαια και μετά από λίγο το ξεχνάει». Τι κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις;
(………………….) Θα πρέπει ίσως να κάνω μία προετοιμασία, δηλαδή: «Προχτές δεν ήθελες να βάλεις το παλτό σου για να πάμε έξω και σήμερα βρέχει. Σήμερα θα βάλεις το παλτό σου ή όχι; Δηλαδή να τον ρωτήσω εκ των προτέρων, «Προτιμάς να βάζεις το παλτό σου και να κλαις πηγαίνοντας σχολείο ή προτιμάς να το φοράς και να πηγαίνουμε μια χαρά στο σχολείο; Ποιο σου αρέσει εσένα καλύτερα;» Δηλαδή να αφήνω στο παιδί την επιλογή να καταλάβει, να μάθει να διαλέγει. «Κοίταξε, γιατί εμένα δεν μου αρέσει καθόλου να σε κουβαλάω έτσι με το ζόρι, με ενοχλεί πολύ, εσένα δεν σε ενοχλεί;» Να δώσουμε, λοιπόν, επιλογές και βέβαια καλά είναι να φροντίζουμε το κέρδος να είναι προς τη μεριά της σωστής επιλογής.

Φιφή Βερβελίδου, Ψυχολόγος-Θεραπεύτρια, ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Οικογενειακής Θεραπείας. Απόσπασμα συνέντευξης από το βιβλίο «Εγώ κι Εσύ…και οι Άλλοι», εκδόσεις Αρμός.

Leave a comment